Napelem rendszer

fotovoltika

Villamos energia előállítása

Alapvető információk   /   Erőmű üzemmódok   /   Tartozékok   /   Előnyök

 

 

Napelem erőmű


A napelem a napsugárzást villamos energiává alakítja. Alapanyaga a szilícium és annak ötvözetei. A napsugárzás hatására a napelem lemezeinek pozitív és negatív pólusa között feszültség keletkezik. Ha ezt külső áramkörre kapcsoljuk, egyenáramot generál. Az áram erőssége a napsugárzás intenzitásával arányos. 


A napenergia ilyen jellegű villamos energiává átalakítása ökológiai fenntarthatóság szempontjából tiszta folyamat anélkül, hogy a környezetre bármilyen negatív hatással lenne. A napelem rendszer legfőbb elemei a már említett napelemek és az inverter, amely a napelemek által előállított egyenáramot váltóárammá alakítja, és felhasználható a háztartásban az elektromos készülékek üzemeltetésére


A kb. 3kWp (8-10 panel) teljesítménnyel rendelkező erőmű éves szinten az éghajlati övezetünkben várhatóan 3000 - 3600 kWh villamos energiát termel.


A befektetés az erőmű élettartamának már egyharmadában megtérül. Ezután a rendszer ún.pénzes zsák, és nyereséget termel. A napelemes erőmű élettartama során az árának 3-4-szeresét termeli energiában. Minden általunk üzembe helyezett erőmű teljesen önállóan és felhasználó nélkül működik.

A napelemek a téli időszakban a nyárinál kevesebb energiát termelnek. A napok jelentősen rövidebbek és az égbolt gyakran felhős, ködös. Ezért áttekintésként az év során előállított energiát mutatja az alábbi grafikon.

napelem grafikon

 

 

A napelem erőmű három üzemmódja:

Az on-grid, hálózatra tápláló rendszer esetén az erőmű akkumulátor nélkül kerül összekapcsolásra a külső hálózattal. Ilyenkor a háztartási eszközöket ajánlott időben összehangolni arra az időszakra, amikor a napelem erőmű elegendő energiát termel. Az erőmű úgy irányítja, hogy az előállított energia többsége elsődlegesen a háztartásban legyen felhasználva. Ha az adott időszakban az erőmű több energiát termel, a többlet a külső hálózatba jut. Egyes szolgáltatók lehetővé teszik a villamos energia tárolását, amelyet a felhasználó szükség esetén visszavehet. Cégek esetén ill. a szolgáltató általi igényeknél olyan eszköz kerül használatba, amely gátolja az áram külső hálózatba áramlását.


Röviden az on-grid üzemű rendszerről:

 • a legalacsonyabb költségigényű megoldás
 • az erőmű teljesítménye a háztartás átlagos energia használatához van méretezve
 • egyes esetekben érdemes az erőműhöz kiegészítőként szabályozót is szerelni
 • az energia felhasználást javasolt a termelési időszakkal összehangolni
 • magasabb energiaigény esetén előnyös a szolgáltatónál való tárolás lehetőségét választani
on grid

 


A hibrid rendszer on-grid üzemű rendszer akkumulátorral kiegészítve.

Az akkumulátor az előállított villamos energia ideiglenes tárolására szolgál. A többlettermelés nem kerül a külső hálózatba, hanem az akkumulátor tárolja. Szükség esetén pl. amikor nagyobb a fogyasztás vagy éjszaka, az akkumulátorba táplált energia felhasználható. Ezáltal jelentősen csökken a külső hálózatról igényelt villamos energia mennyisége.   


A hibrid üzemű rendszer összefoglalása:

 • az energia termelés hatékonyabb módja
 • nagymértékű függetlenség a szolgáltatótól
 • a hálózatba jutó többlettermelés kiküszöbölése
 • nincs szükség a termelt energia szabályozására szolgáló berendezésre
 • a kivitelezés költségesebb (az árhoz az akkumulátor árát is hozzá kell számolni)
hybrid

 

Az off-grid erőmű villamos hálózattal nem rendelkező létesítmény esetén használatos.

Ezt az üzemmódot szigetüzemű rendszernek is nevezik. Ilyenkor a létesítmény nem kapcsolható a hálózatra, mert az adott térségben nincs kiépítve, pl. nyaraló, tanya. Ez a rendszer csak az akkumulátorba táplált napenergiát használja, ezért korlátozott a mennyisége. Az off-grid megoldás alacsony villamos energia szükséglet esetén vagy inkább szezonális időszakra megfelelő, mivel télen jelentősen kevesebb energiát termel, mint nyáron

Az off-grid üzemmód jellemzői:

 • Az energia az egész év során korlátozott mennyiségben érhető el
 • A téli időszakban kevés a termelés
 • Teljeskörű energia függetlenség
off grid

 

Az erőmű elemei

Inverter

A feszültség átalakító a rendszer fontos eleme. Az erőmű szíve és agya is egyben.

Az általunk kiépített rendszerekben főként Huawei SUN2000 invertereket használunk, Ez a modern eszköz magában foglal minden innovatív technológiát. Két MPP trackerrel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a napelem panelek két égtáj felé tájolhatók. Integrált akkumulátor interfésszel rendelkezik Huawei LUNA akkumulátor csatlakozási lehetőség biztosítására, ami hatalmas előnye. Tehát on-grid vagy hibrid üzemmódban is működhet, így az akkumulátor később, bármikor a jövőben is csatlakoztatható. 

Erre az eszközre 10 év garancia jár, amely hozzáfizetés esetén 15 vagy 20 évre bővíthető. A rendszer tervezése során a Huawei invertert ajánljuk, azonban kínálatunkban GoodWe, SolarEdge és Bosch inverterek is szerepelnek.

 

Tartószerkezet

A napelemek kiépítésénél a német kiváló minőségű Mounting Systems, S-Flex és Schletter rögzítéstechnikát alkalmazzuk. Ezek állíthatók, amely hatalmas előnyt jelent főként régi tetők esetén, mert kiküszöböli annak egyenetlenségeit. Mindhárom gyártó rendelkezik tartozékkal valamennyi tetőtípusra és a földre telepítéshez egyaránt.

construction

 

Napelem

Az alacsonyabb árat, német pontosságot, kiváló teljesítményt kis felületen vagy jól csengő márkanevet esetleg az eleganciát preferálja? Nálunk biztosan tud választani! Ügyfeleinknek a napelemek több fajtáját kínáljuk, akár üveg-üveg vagy tetőszerkezetre telepíthető, esetleg a napfény áteresztését lehetővé tevő napelemeket pl. kerti pavilonokra vagy kocsibeállóra.

 

Miért válassza a napelem erőművet?

 • csökkenti a villamos energia költségeket
 • hozzájárul a környezetvédelemhez
 • az otthon előállított energia előnyeit akár 30 évig is élvezheti
 • a befektetéssel hosszú távon csökkenti a megélhetési költségeket
 • a megtérülés időszaka után “pénzt termel”
 • felhasználhatja a Zöld Háztartások projekt állami támogatását
 • egy hosszú élettartamú rendszerhez jut
 • részben függetlenedik az energiaszolgáltatástól
 • egy közel karbantartásmentes rendszerhez jut
 • részben kiküszöböli a háztartásra eső energia árak fokozatos emelkedését